Vleermuizen beschermen

Grootoor-vleermuizen

Vleermuizen zijn nachtdieren die overdag schuilen op beschutte plaatsen. Je komt ze op de meest onverwachte plaatsen tegen. De grootoor-vleeermuizen op de foto’s hiernaast en hierboven troffen we aan in een uit 1 verdieping bestaand kerkje in Ressen. Hun uitwerpselen kwamen op de vloer van de kerk terecht en daar was de koster niet blij van. Een enkele keer vlogen zij overdag in de kerk rond tijdens een kerkdienst. Ook dat werd door de meeste kerkgangers niet op prijs gesteld!

Vleermuizen zijn bij wet beschermd

In Nederland komen ongeveer 20 soorten vleermuizen voor. Die zijn allemaal bij wet beschermd. Als mensen overlast ervaren door vleermuizen, is het de verantwoordelijkheid van de gemeente dat het probleem wordt opgelost zonder schade toe te brengen aan de vleermuizen. Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk vleermuizen beschermen.

Als mensen bij de gemeente Overbetuwe komen met vragen over vleermuizen en overlast door vleermuizen dan verwijst de gemeente ze door naar SOGN.  Vrijwilligers van SOGN staan dan klaar om hen te informeren en adviseren.

Vleermuizen worden in de scherming actief. In de avond vliegen de volwassen vleermuizen massaal uit hun behuizing en blijven tot het ochtendgloren actief met het vangen van prooi-insecten. De vrouwtjes komen af en toe terug naar huis om hun jong te zogen.

Een zogenaamde vleermuis-detector die het ultrasone geluid van vleermuizen voor mensen hoorbaar maakt, is een hulpmiddel om vleermuiskolonies op te sporen en vast te stellen welke soort het is. In veel gevallen is het geven van informatie voldoende om burgers gerust te stellen. Als er sprake is van overlast door een kolonie vleermuizen is de de oplossing vaak om te wachten tot alle vleermuizen, inclusief alle jongen, het pand hebben verlaten en dan de uitvliegopening dicht te maken.

Onderstaande video, gemaakt door leden van de Nederlandse Zoogdierenvereniging, demonstreert het geluid van een vleermuisdetector.

Meer over … klik op een foto.

In en om het huis

SLG heeft in samenwerking met VleGel een brochure samengesteld over vleermuizen in en om het huis. Deze brochure is zeer informatief voor mensen die iets meer willen weten over vleermuizen in hun woonomgeving. Klik op de foto of de link voor het PDF-bestand.

Bijen

Wat zoemt daar in het gras?
Is ‘ie harig of is ‘ie meer gedrongen? In april houden we in Nederland de jaarlijkse landelijke Bijentelling. De telling wordt gehouden om meer te weten te komen over het kleine, nuttige diertje dat het steeds moeilijker heeft. 

Steenuilen

In de Midden- en Oostbetuwe is het aantal broedparen de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven, terwijl het aantal in de Overbetuwe verder is gedaald.

Search

Nieuws ontvangen?

Schrijf je in en je krijgt van vanzelf het laatste nieuws. Je ontvangt een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.