Nieuwsbrief 9, december 2017

En dan nu toch uiteindelijk de laatste van 2017..

Met knotten en snoeien (sommigen denken knoeien!) en met heel veel saamhorigheid!
Samen geven om je landschap, het je eigen maken, wandelen en werken, fietsen en soms achter de computer de beelden weer bekijken.

foto Margreet Jellema op de Parkse Gaard

We hadden de natuurwerkdag in de Oostermeint, het werk aan de Parkse Gaard, en straks weer de NL Doet dag die we ook op de Parkse Gaard willen organiseren op 10 maart. Wist je dat je kan aanmelden op de site van NLDoet? Alles in het teken van diversiteit, dus maken van takkenrillen, het opzetten van een valkenkast, bodemverbetering en aanplanten van nieuwe struikjes in de haag die in deze eerste twee jaar van de Parkse Gaard zijn uitgevallen, de zogenaamde inboet. Met die bodemverbetering gaat het de goede kant op.
In het nieuwe jaar willen we een professionele start maken met monitoring, samen met de andere drie Gaarden, Ecovredegaard, Cidergaard en Santackergaard. Voor bij voorbeeld de vlinders willen we daar u ook bij betrekken, dat komt in een volgende nieuwsbrief aan de orde…

Het afgelopen jaar was ook het jaar van de slechte berichten, bestuurders van Nederland en Europa die geen keus nog kunnen maken voor een veilige leefomgeving, en de natuur die daar de wrange vruchten van plukt. Dat kun je de boeren toch niet kwalijk nemen die “gewasbescherming” producten gebruiken die op de vrije markt zijn toegestaan? Dan kun je als consument alleen nog maar kiezen voor biologische of biologisch-dynamische producten en zo de markt dwingen niet weg te kijken! Als je dan ook nog regionaal probeert in te kopen, ben je helemaal goed bezig. Kijk bijvoorbeeld naar een artikel in The Guardian over het effect van een insecticide over de migratie van vogels: TheGuardian/2017/nov/29/common-pesticide-can-make-migrating-birds-lose-their-way-research-shows.

Kerst in de stal

De mooiste afsluiting van het jaar was natuurlijk de kerst in de stal bij de familie Vossebeld. Er werd een kalfje geboren, er waren asielzoekers uit Arnhem en warme chocolademelk, van die prachtige levendige koeien waar we tussen zaten, muziek van The little drummer boy en andere kerstliedjes, en heel veel aandacht, van mens en dier!

Knotten en snoeien

Het knotten en snoeien op zaterdag gaat natuurlijk gewoon door. Als je het niet weet zie je het niet, maar er zijn ettelijke kubieke meters omgelegd aan de Grote Molenstraat… De bomen waren te groot om ze om en om te knotten, zoals we meestal doen, zodat de bijen en andere insecten bij het gemis aan de bloei in de ene boom, de andere boom kunnen bezoeken. Gelukkig staan bij de buurman ook hele mooie bomen, en hebben we zelfs nieuwe staanders mogen zetten in het weiland.

Voor het volgend jaar wens ik je ook heel veel plezier in en met de natuur!

Leo Starink, voorzitter stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk

Zoek

Nieuws ontvangen?

Schrijf je in en je krijgt van vanzelf het laatste nieuws. Je ontvangt een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.