Nieuwsbrief 8, december 2018

In deze nieuwsbrief: Bestuurssamenstelling, Natuurwerkdag 2018, nieuws uit Voedselbossen, gekapte bomen en Zonneparken

 

Samenstelling bestuur

Wim van Middelaar gaat ons bestuur verlaten. Hij was penningmeester en coördinator van het snoei- en knotwerk. Voor zijn jarenlange enthousiaste inzet is hij al eerder hartelijk bedankt. Heel jammer, maar sommige dingen veranderen, zoals ook bij ons. Voor De Parkse Gaard komt dan nu wel het moment dichterbij dat het Voedselbos los komt te staan van de moederstichting, dat is ook een resultaat dat vermeld mag worden. Per 1 januari 2019 is de functie van penningmeester in ons bestuur vacant.

 

Landelijke Natuurwerkdag

Op de landelijke Natuurwerkdag 2018 op 3 november, heeft SOGN een werkdag georganiseerd, samen met VITENS in Fikkersdries (Groene Woudsestraat). Het is een mooi wandelgebied, met mooie doorkijkjes, ook naar het omliggende open gebied, de Hollanderbroek. De werkdag zelf trok niet heel veel nieuwe mensen, maar qua aantal (70) best respectabel. Dat is dan wel met de scouting groepen meegerekend. Bedankt VITENS! Op onze site staat een fotoalbum van  het evenement!

 

Begin knot- en snoeiseizoen

We zijn weer begonnen met knotten in het buitengebied. Welk gebied in de Overbetuwe zou u nog willen leren kennen? Als je hier pas bent komen wonen ken je de kleine kernen misschien nog niet, of de bosjes van Staatsbosbeheer, of de uiterwaarden. Elk heeft een heel specifiek eigen karakter. We zijn begonnen met de knotwilgen aan het schouwpad aan een van de zegen van Park Lingezegen, deelgebied De Park. Een schouwpad heet zo omdat het Waterschap een zogenaamde schouw doet als het een sloot of vaart betreft die belangrijk is in het waterbeheer

We hebben zelfs twee nieuwe slieten gezet, ter  vervanging van de oude, bijna op omvallen staande bomen,  ook in de hoop dat ze blijven staan! De vorige nieuwe boompjes werden telkens weggehaald, maar door wie?

 

De keer erop, twee weken later,  hebben we daar in de buurt gewerkt, ook in Park Lingezegen, waarbij de boer geholpen heeft de takken te verslepen! Op facebook, staan ook al een paar foto’s! Je kan je daar ook aanmelden bij overbetuwegroennatuurlijk! Leuk nu dat kanaal ook gebruikt kan worden voor activiteiten!

 

Waarom een boom werd gekapt

In de vorige nieuwsbrief kwam de vraag naar voren waarom een boom zo wordt terug gezet als in de foto.

Daar heb ik verschillende mogelijke antwoorden op gekregen. Bedankt! De reden van terugzetten was dat het Waterschap er om gevraagd heeft. Zou er dan geen meer creatieve oplossing gekozen kunnen worden, zoals overhangende takken of delen terug snoeien? Het was juist zo’n mooie slootrand! En we hebben meer bomen nodig! We moeten beleid op de bomen maken en dan ook uitvoeren, het zijn onze vrienden.

 

Idee dat navolging verdient?

Zojuist lees ik dat het ministerie van OCW voortaan standaard vegetarische maaltijden serveert. Als je vlees of vis wil eten, kan je dat nog wel opgeven, in plaats van andersom. Een mooie cultuur verandering. Op recepties zou je dat ook kunnen doen met de kleine hapjes: veel meer vegetarische. Nu zijn die als eerste allemaal op! Gelukkig kan je zo gevarieerd koken zonder vlees! En als je dan de jagers gezien hebt met een slappe haas in de handen, dan wil je met Kerst toch geen wild meer eten? Of toch maar edelhert uit de Oostvaardersplassen? Dilemma’s te over. Maar waarom hazen bejaagd moeten worden snap ik nog steeds niet. U wel? Je zou denken dat een paar hazen in het veld de recreatie dicht bij huis bevordert. Dat is met de huidige problemen die de luchtvaart oplevert toch pure winst!

 

De volgende nieuwsbrief zullen we aandacht bestedcn aan de zonneparken die aan het ontstaan zijn in onze gemeente. Er is veel over te zeggen, zeker ook vanuit de groene hoek. Ik ben benieuwd hoe de hazen dit keer gaan lopen, en of daar nog wel ruimte voor is!

Leo Starink, voorzitter stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk

 

Zoek

Nieuws ontvangen?

Schrijf je in en je krijgt van vanzelf het laatste nieuws. Je ontvangt een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.