Nieuwsbrief 6, oktober 2018

Stoofpeertjes plukken

Aanstaande vrijdag 12 oktober, stoofpeertjes plukken aan de Wuurde in Elst, langzamerhand een traditie. Voor ouders met kinderen, ouderen, en natuurlijk de vrijwilligers  een feest om niet bij stil te houden.. maar de handen uit de mouwen! Voor een kleine vergoeding van 25 ct. per kilo kan je weer kokkerellen en hoef je je niet in te houden bij het smullen… De zomerpeertjes die we in augustus plukten zijn wel bijna uit de herinnering, maar de naam van de peertjes nog niet: Marguerite Marillat, mooi hè? Deze stoofpeertjes heten de Gieser Wildeman. Het mooie ervan is ook nog dat ze soms samen met de Marguerite Marillat geënt zijn op één onderstam.

 

Natuurwerkdag 2018

Op 3 november begint het werkseizoen van de natuurvrijwilligers weer met de landelijke natuurwerkdag. We beginnen vanaf die zaterdag ook weer met twee wekelijks snoeien en knotten in Elst en omgeving. Een leuke kennismaking met dit soort werk!

Dit keer weer op het terrein Fikkersdries van VITENS. Altijd leuk om daar ontvangen te worden, een groot terrein, mooi ingericht met vijvers en bosjes en genoeg animo om “je ding” te doen. Kinderen kunnen helpen met takken sjouwen, maar als ouder moet je wel blijven opletten: veiligheid staat voorop. Elk jaar komen de scouts helpen, en bouwen ze verder aan de wilgenhut die we op het terrein  hebben gebouwd. Ook zullen we daar weer de buizerd en waarschijnlijk valken zien, omdat het terrein ook een waterwin terrein is waar genoeg schuilmogelijkheden zijn voor muizen en ander gedierte. Er is gelegenheid om vragen te stellen over het bedrijf en de bedrijfsvoering! Zie voor meer informatie zoals begin en eindtijd, en adres op de site natuurwerkdag.nl:  tik Fikkersdries in en je komt er op uit. Je dient je wel op te geven!

 

Monitoringsproject vlinders in de voedselbossen

Het einde van de monitoring in 2018 van de vlinders op de voedselbossen in De Park is gekomen! Er zijn niet heel veel vlinders meer te zien, behalve natuurlijk Dagpauwoog en Koolwitje. Vanwege de zeldzaam mooie nazomer vonden we incidenteel ook rupsen van de Koninginnenpage. Nu gaan de waarnemers aan de slag met het verslag van hun inventarisatie. Het is de bedoeling om te kijken naar verschillen binnen een voedselbos en tussen de verschillende voedselbossen in De Park.

De Dagpauwoog overwintert op als volwassen vlinder op beschutte plekjes zoals op de foto links in of bij een oude krat. De rups van de Koninginnepage op de foto rechts, gemaakt door Frans van den Berg, zal zich nog vóór de winter gaan verpoppen om volgend voorjaar als vlinder herboren te worden.

 

Leo Starink, voorzitter stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk

Zoeken

Nieuws ontvangen?

Schrijf je in en je krijgt van vanzelf het laatste nieuws. Je ontvangt een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.