Nieuwsbrief 5, mei 2017

Voorjaar!

Mei is echt zo’n maand dat alles overal gebeurt: overal waar je kijkt en bent zie je wat, of het nu de zwerm spreeuwen op de Park is, de slakken met duizenden in de volkstuin, of de bijen met zwermneigingen.

Ik heb de lepelaar gezien die hier rondwaart. Vrijdagmorgen langs de Rijksweg, ter hoogte van de Linge (bericht van een Agnes Spoorendonk). Het blijven prachtige sierlijke vogels, die gelukkig helemaal “terug” zijn van weggeweest.. Net zoals de kleine witte kwikstaarten, en kleine visdiefjes die je op de schouwpaden in de Park kan vinden.

Ree op de bumper, bijna.. Nu is het nog niet zover dat de reeën over de velden zwermen, maar op de Rijksweg noord zullen ze ook nog niet zo vaak geweest zijn. Toch overkwam het Koos Dansen, die de ree maar net miste. Ook Margreet had gehoord van sporen van de ree op de Parkse Gaard. Zin in een rondleiding trouwens, of zin om mee te werken? Kijk op
deparksegaard.nl voor een aanmelding.

Bijenzwerm in de boom

Ik ben zomaar herder geworden van een paar-duizendkoppige kudde. Ik moet er over lezen om hun leven te leren kennen. Vandaag ben ik even bij ze langs gefietst. Ik zag niets verontrustends. Over 14 dagen gaan we de kast openmaken om te zien of de zwerm een nieuwe of een oude koningin heeft. Wat het allemaal betekent en om handen heeft weet ik nog niet. Maar onverwacht heeft een zwerm mij aangestoken en aan het werk gezet. Ook om erover te schrijven. Foto en tekst zijn van Ineke van Middendorp – Sonneveld.

De bijen die nu op de Parkse Gaard staan moeten dan, ik denk als het gaat regenen, het wel hebben van de klaver. Overal staat die soort, van wit tot rood tot incarnaat. Een geweldige plant om op het pad te hebben, ze lijken er zelfs van te profiteren, en een stevig wortelgestel te hebben.

Schapen in de Park

Minstens zo leuk is het idee om een deel van het onderhoud van de Park te laten verzorgen door schapen. Op het ondernemersontbijt in Park Lingezegen kwam ik ze al tegen: Schapencompany Lingezegen…

In de Bremerton…

In de Bremerton hebben we met een teamuitje de paden verder open gemaakt (je kan nu op hele stukken weer veilig met je kind over het pad lopen), een knuppelpad op de modderige gedeelten gemaakt, en een boomstam over een sloot open gemaakt. Kan je nog lekker klimmen, dat wordt de bedoeling. Waarneming: overal groene kikkertjes in de paddenpoel, maar wat verschilt dat per dag, de ene dag honderden, de andere dag tientallen.

 

Oostermeint

In de Oostermeint valt er ook wel heel veel te werken, de open ruimte tussen de vruchtbomen in de cirkel raakt overgroeit, maar wat is het daar mooi! De moerbei komt als laatste uit met de bladeren. De Moerbei is al bezongen door een vroegere dichter des vaderlands.

 

 

De moerbeitoppen ruischten
God ging voorbij
Neen, niet voorbij, hij toefde
Hij wist wat ik behoefde
En sprak tot mij
(Nicolaas Beets)

Vleermuisje

En als er jonge vleermuizen zijn, dan willen die ook wel eens een badkamerraam in vliegen, als ze dan in de badkuip uitkomen, lukt het niet meer om lucht onder de wieken te krijgen… we hebben het beestjevmet een kartonnen doos vervoert, en in een boom gezet. Nee het muisje heeft het niet meer gered…

 

Park Lingezegen is actie!

In Pocketpark de Bredelaar gaat de streekmarkt van start a.s. zondag. Genoeg te zien, te beleven en te proeven bij buitenkok.com !
Park Bredelaar opent haar deuren, op de Santackergaard is het grondverzet gepleegd, en staan de druivenstokken klaar (laat het niet te warm worden!) en op Appelland gaan de shovels ook al weer weg. Als straks Elst bereikbaar is per fiets en wandelwagen kom je er allemaal langs. Want de Parkse Gaard staat er groen bij, in Ecovredegaard zijn er mensen actief en de Cidergaard is ook bereikbaar, naast de Landerij natuurlijk!.

het oog van het landschap

 

Leo Starink, voorzitter stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk

Zoek

Nieuws ontvangen?

Schrijf je in en je krijgt van vanzelf het laatste nieuws. Je ontvangt een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.