Nieuwsbrief 5, 10 augustus

Met de aankondiging van het jaarlijkse oogstfeest van 4 voedselbossen, de Duurzaamheidsprijs Overbetuwe, een dag over akkerranden georganiseerd door agrariërs uit Lingewaard en Overbetuwe en tot slot het jaarlijkse peertjes plukken aan de Wuurde!

Persbericht Oogstfeest 8 september

Op 8 september vieren de Voedselbossen het Oogstfeest: “Proef de natuur in de Voeselbossen”, van 14 tot 18 uur. Het is een  kennismaking met de verschillende Voedselbossen in Park Lingezegen en wordt gevierd met hapjes, drankjes en workshops! Bijvoorbeeld tekenen naar de natuur, fruit inmaken, bijen kijken, en cider maken! Een eigen, vrije bijdrage… Ook is er van verschillende planten zaad geoogst, wat u kunt verzamelen!   Kijk op deparksegaard.nl, santackergaard.nl , ecovredegaard.nl of uwcider.nl . Op de site van Park Lingezegen, onze gewaardeerde partner in het beheer van De Parkse Gaard, staat het oogstfeest op de agenda.  Tegelijkertijd wordt ook de Santackergaard geopend, de jongste van de voedselbossen! Dat is om 15 uur!

Het oogstfeest wordt gehouden op de Santackergaard aan de 1e Weteringsewal, naast nr. 5.

Doorkijkje Santackergaard

 

Duurzaamheidsprijs Overbetuwe

De gemeente Overbetuwe looft een Duurzaamheidsprijs uit! Met al die hitte een niet mis te verstane boodschap: er moeten meer bomen komen vindt u ook niet? Het Europaplein zonder bomen, wie heeft dat toch verzonnen? Het oogt met die warmte gewoonweg armoedig.  Het past op geen enkele manier in de ambities van de gemeente, behalve misschien met een goed bereikbaarheid van het centrum van Elst. Als  er een paar automobilisten ergens anders kunnen parkeren, kan het centrum misschien een graadje koeler worden in de warme zomers die er aankomen. Wie durft het op te nemen voor meer bomen?

Twee jaar geleden hebben we al met het Parkmanagement van het industriegebied de Aam overlegd: zouden er geen bomen kunnen staan langs de wegen waar er ruimte is. Dat zou nog eens een prijs opleveren! Als die parkeergarage aangekleed zou worden zou dat vast helpen in het “ aanzien ”..

 

Akkerranden ANV Lingestreek 18 augustus

Op zaterdag 18 augustus  organiseren een aantal agrariërs uit Lingewaard en Overbetuwe in afstemming met de Agrarische Natuur Vereniging, LTO Noord en gemeenten Overbetuwe en Lingewaard en Park Lingezegen een speciale akkerrandendag. Landerij De Park is o.a. een rustpunt..

De bloemrijke randen zijn belangrijk voor dieren die afhankelijk zijn van het boerenland, zoals tal van vogels (bijvoorbeeld patrijs) maar ook muizen die op hun beurt weer voedsel zijn voor roofvogels. De agrariërs brengen deze randen graag terug in het landschap. Waardevol voor de natuur, maar ook zeer waardevol voor de mens die geniet van het wuivend graan met klaprozen, de zoemende bijen en fladderende vlinders. Wilt u meer informatie kijk dan op anvlingestreek.nl

 

Peertjes plukken langs de Wuurde op 17 augustus

Met de droogte is het moeilijk om te zaaien, en hebben de jonge boompjes, struiken en plantjes het extra moeilijk. Gelukkig is er voor de peertjes langs de Wuurde richting Eimeren wel hoop: ze kunnen geplukt worden. Het is zover op 17 augustus, inmiddels is het traditie om aan het einde van de zomervakantie dit te doen…Gelukkig helpt Herman van Kesteren van www.betuwsfruit.nl ons met de ladders. Neemt u zelf een zakje mee? Voor een kleine bijdrage van 25 ct. per kilo helpen we u mee met sjouwen van de ladders en emmers! Van 14 tot 15.30 uur.

 

Leo Starink, voorzitter stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk

Search

Nieuws ontvangen?

Schrijf je in en je krijgt van vanzelf het laatste nieuws. Je ontvangt een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.