Nieuwsbrief 2, februari 2017

Aankondiging voorjaar?

Vorige week nog in de sneeuw, met op een mooie dag bezoek van de bijen aan de sneeuwklokjes!

NL-Doet

Benieuwd hoe het weer volgende maand is? Probeer het op 11 maart op de NL-Doetdag. Van 10 tot 14 uur op de Parkse Gaard in Park Lingezegen, de Park 10. We gaan een frame bouwen voor kiwiplanten, bessenstruiken planten en natuurlijk kijken wat er allemaal al groeit in het voedselbos. Meld je aan op www.nldoet.nl . We kunnen ook onze buitenoven demonstreren, met hout stoken! Dat hout moet natuurlijk wel goed opgeslagen worden, daar kunnen we een klein afdakje voor bouwen bij het insectenhotel…Leuk dit keer is dat we het frame voor de kiwi maken van hout dat we gesnoeid en geknot hebben. Net zoals bij een wilgen hut we van wilgenhout bouwen, dit keer van essen en meidoorn.

Stichting Knotwilg is trouwens ook actief op die dag, met wilgen knotten in de Randwijkse uiterwaarden.

Trekkers voor knotters!

Wat waren we blij dat we met een trekker konden rijden! De wilgenknotploeg heeft weer eens op een doordeweekse dag gewerkt.

  foto Leo Starink

De collega’s uit Heteren en Randwijk doen het tegenwoordig ook gemotoriseerd, wel met een oud beestje!

foto Ceciel Uitterhoeve 

 

Bomen gekapt in Elst

Een wel heel drastische manier van snoeien is de kap van bomen op de Pr. Beatrixstraat. Lees hier onder onze open brief maar aan B en W en gemeenteraadsleden:

De voorgenomen kap van de Lindebomen in Elst heeft ons geschokt en verdrietig gestemd. Vanuit het perspectief van de stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk zijn ze een waardevol element in onze gemeente geworden, waar juist de afgelopen jaren zoveel kap heeft plaats gevonden. Denk alleen maar aan Dorpsstraat en Europaplein. Weliswaar is er ook veel terug geplaatst aan jonge bomen, maar dit kan niet verhinderen dat zoveel capaciteit aan CO2 opslag, zuurstofaanmaak en schone lucht voorziening is verdwenen.
Reden om niet een bezwaar procedure te beginnen zijn natuurlijk de argumenten van de bewoners die hier wonen. Ook zij dienen een stem te hebben.

Ook de imkers zullen het gemis van de bomen voelen, ook de boeren die voor hun bestuiving afhankelijke zijn van bijen.
Nu de klimaat verandering zo definitief heeft ingezet, kunnen bomen een hele goede bescherming bieden in de verstedelijkte omgeving. De oude bomen hebben daar de beste rol in..

Wellicht dat deze brief kan helpen het fundament van een groene omgeving in onze dorpen te bepalen. Iedereen is afhankelijk van een mooie groene omgeving, u ook!

Leo Starink, voorzitter stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk

Zoek

Nieuws ontvangen?

Schrijf je in en je krijgt van vanzelf het laatste nieuws. Je ontvangt een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.