Nieuwsbrief 1, januari 2019

Een heel goed 2019 allereerst. Dat al het goede u mag bereiken!

Zonneparken in onze gemeente

Er zijn twee verschillende initiatieven voor de aanleg van zonneparken in onze gemeente. Het eerste, aangeduid als ‘Zonnepark Overbetuwe’ is gelegen tussen de A15 en de Betuwelijn (goederenspoorlijn) ter hoogte van Elst en Valburg. Het tweede, ‘Zonnepark Hemmen’, zoals de naam al zegt, ligt bij Hemmen en Zetten. Dat stuk ligt tussen Betuwelijn en spoorlijn voor personenvervooer van ARRIVA tussen Elst en Tiel.

Met de uitbreiding aan capaciteit van Zonne-energie kunnen de parken een belangrijke aanvulling betekenen in de algemene energie voorziening.  Alleen: het is weer een industriële uitbreiding. Het lijkt daarom een goede zaak een aantal kanttekeningen te plaatsen bij de aanleg ervan. We hebben in de aanloop naar deze voorstellen van projectontwikkelaars met veel verschillende mensen gesproken, o.a. met de Gelderse Natuur en Milieu Federatie.  Nu de ontwikkelingen zo snel gaan, dreigen de planten, dieren en natuurlijke verbindingen weer het loodje te leggen. Tijd voor een bijdrage aan de discussie!

SOGN heeft een inspraakronde in december 2018 het eerste commentaar geleverd op Zonnepark Overbetuwe en Zonnepark Hemmen.
De Gelderse Natuur- en Milieu-Federatie had eerder in 2018 met handvaten voor beleid bij de aanleg van zonneparken. Deze documenten vind je op onze website.

Nu zijn we een volgende fase gekomen, de Raadsvergadering van 15 januari waarin de twee initiatieven aan de orde komen. Op dezelfde Raadsvergadering komt ook de Railterminal Valburg aan de orde, waarover al zeer veel commotie bestaat. We vrezen, dat de aandacht voor zonneparken hierdoor wordt weggedrukt. Toch is voor de Zonneparken evenveel zorg en aandacht nodig.

Op de site van stichting Overbetuwe Groen natuurlijk hebben we een open brief gezet, die mogelijk een aanzet kunnen geven tot een meer groene kijk op de donkere velden die voor ons liggen! Wonderlijk genoeg speelt op de achtergrond dat het Zonnepark Hemmen in het Nationaal Landschap Rivierenland ligt! Dat heeft nauwelijks aandacht gekregen in de discussie. Gelukkig hebben we met Gelders Landschap en Kastelen die grond bezit in het plan Zonnepark Overbetuwe wel goed van gedachten kunnen wisselen. Nu nog tot betere plannen komen!

Leo Starink, voorzitter stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk

Zoek

Nieuws ontvangen?

Schrijf je in en je krijgt van vanzelf het laatste nieuws. Je ontvangt een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.