Nieuwsbrief 1, januari 2017

Wilde-Bijen werkgroep aan het werk

De Wilde-Bijen werkgroep is aan het werk geweest… De groep is opgericht omdat het zo’n belangrijke insecten groep is die enorm onder druk straat met alle opschoon-acties die de maatschappij bezig houden. Door nieuwe plekken te zoeken waar deze waardevolle beestjes tot hun recht komen, kunnen ze blijven bestaan. Ze zijn even belangrijk als de honingbijen voor bestuiving bij voorbeeld, maar moeten natuurlijk wel een onderkomen vinden!
De bouwers zijn nu ook bij een school op bezoek geweest, De Vallei in Driel..
De kinderen worden dan zo enthousiast dat ze gelijk ook een wormen stad bouwen!

     

Het insectenhotel ligt mooi op het zuiden, en nu is ook het riet, bamboe, vliertakken en boomstammetjes in het hotel komen te liggen. De solitaire bijen en wespen kunnen dan hun gang gaan!

    

Maatschappelijk stagiair

Mik (op de foto linksonder) heeft als maatschappelijk stagiair van het HPC geholpen met de opbouw en de inrichting van het bijenhotel en was ook betrokken bij het knotten.
Zie hier het verslag wat hij maakte van het knotten ..

Ik ben Mik Jansen en doe mijn maatschappelijke stage bij Stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk, dit was de derde keer dat ik er bij was.
Ook vandaag heb ik het weer super gehad bij het wilgen knotten, het leukste vond ik nog wel dat ik achter in de bak van het trekkertje mocht meerijden naar voren toe om de koffie op te halen voor de harde werkers.

Vandaag heb ik natuurlijk ook weer wat dingen erbij geleerd, zoals het ruimte maken om te zagen voor grote takken. Wat ik verder leuk vind is als je voor iemand werkt dat je ook wat lekkers of iets dergelijks ervoor terug krijgt. Net als vandaag kregen we verse appels.

Vandaag heb ik weer wilgen geknot en blokken hout gezaagd om daar insectenhotels van te maken. Het weer werkte iets minder mee, dan scheen de zon en dan regende het, maar voor de rest was alles leuk. We waren vandaag eerder klaar dan gepland doordat iedereen hard gewerkt heeft. Het was een mooi gebied, en in de pauze gingen we lekkere oliebollen eten met koffie. Het huis waar we in gingen pauzeren vond ik een mooi huis met nog de oude overblijfselen zoals het oude oventje. En volgens mij was het een oude schuur.

Nestkast plaatsen

Een andere tak van sport zijn de steenuiltjes. Wat een schattige beestjes als ze uit het ei komen en het eerste daglicht zien. Dan wil je wel een extra kamertje maken waar ze in het donker kunnen uitkomen en veilig zijn voor boommarters en kraaien. Het zijn lange kasten, met een extra binnendeur! De kasten staan schuin omdat ze ook nog eens viespeuken zijn, die anders in hun eigen mest zitten.. met een beetje stro voelt dat beter!

Deze wilg staat bij de Parkse Gaard

Fruitbomen verbinden Duitsland en Nederland

Het gaat om een grensoverschrijdende samenwerking voor versterking natuur en lokale economie in beide landen. In de komende zes maanden wordt gewerkt aan een grensoverschrijdend regionaal plan voor de ontwikkeling van een ‘fruitallee’ in de regio Rijn-Waal. Deze fruit-allee is een op fruit en biodiversiteit gebaseerde groene verbinding die de regio maatschappelijke, economische en ecologische voordelen oplevert. Het bestaat uit landschapsonderdelen zoals boomgaarden, fruitboom-rijen met een gevarieerde ondergroei van struiken en bloemen, of fruitparkjes, aangevuld met ontmoetingsplekken.
De gemeente Overbetuwe heeft een kaart gedeeld met de fruitbomen-bestanden op haar grondgebied.

Dit samenwerkingsplan komt natuurlijk ook niet zomaar uit de lucht vallen. Bomen verbinden! Juist bij ons in de Betuwe met al haar keiharde infrastructuur.. Jammer als er dan zoveel bomen verdwijnen.

Fruitbomen in Park Lingezegen

Park Lingezegen timmert misschien niet aan de weg, maar de groeikracht komt wel tot leven in de permacultuur boomgaarden. In de Parkse Gaard zijn heel wat soorten fruitbomen aangeplant, in de Santackergaard komen er ‘Eldense Blauwe’ pruimen bij, in de Cidergaard en Ecovredegaard staan er veel. Kijk bijvoorbeeld maar eens op deparksegaard.nl . In de parklopen parklopen kom je er langs! Straks kleurt Park Lingezegen ter plekke van de Park wit en roze, en hoor je de bijen weer zoemen… Nu te hopen dat ook langs de Linge weer prachtige voorbeelden te geven zijn van biodiversiteit, nu is het nog heel beperkt. Zou de evaluatie van het nieuwe Landschapsontwikkelingsplan soelaas bieden? Stukjes akkerranden ingezaaid? Af en toe een bosje wilgen laten staan? Het riet ook gedurende de winter laten staan?

Leo Starink, voorzitter stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk

Zoek

Nieuws ontvangen?

Schrijf je in en je krijgt van vanzelf het laatste nieuws. Je ontvangt een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.