Landschapselementen
Stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk heeft hulp aangeboden bij het versterken van de natuurwaarden van het Oostermeintbosje aan de Langstraat in Elst. Dat is een voorbeeld van een landschapselement en onderdeel van die befaamde Hollanderbroekwandeling tussen Homoet en Park Lingezegen. Het is nog steeds een uitwijkplaats voor reeën, hazen en zelfs orchideeën.
Oostermeint
SOGN helpt bij het versterken van de natuurwaarden door het onderhouden van de omgeving van de Poel, de Fruitbomencirkel en de weg van de Fruitbomencirkel naar de Poel en terug natuurlijk. Het Bijenhotel is een van de acties die we eerder hebben gelanceerd en, zeker als je de omgeving nog niet kent, is werken in zo’n dicht begroeid bos een hele ervaring.
Onlangs zijn enkele bomen gekapt, zodat we meer zicht krijgen op een groep Lindes die we 15 jaar geleden samen met Agrarisch Natuurbeheer hebben geplant. In het voorjaar van 2022 hebben we met een groep vrijwilligers van NLdoet nog eens 20 nieuwe Lindes geplant.
Zo hebben wij, na de verkoop van de Oostermeint door Staatsbosbeheer, vanaf 2019 onze activiteiten bij een nieuwe eigenaar kunnen voortzetten.
Met NL Doet hebben we in 2019 de Oostermeint, eigendom van Staatsbosbeheer, gewerkt in drie fases. Op 9 maart hebben we de voorbereiding gedaan, omgevallen boomstammen opgeruimd, en een eerste markering gedaan van de boompjes en struikjes die bij eerdere acties waren gezet. Op 15 maart was het wel heel slecht weer, en hebben we de eigenlijke NL Doet dag uitgesteld tot 23 maart. Toen was het weer veel beter. Van deze activiteiten hebben we elders op deze site een fotoalbum geplaatst.
Activiteit: de landelijke Natuurwerkdag
geschreven door Wim v. Middelaar
Wat een mooie dag werd het op zaterdag 4 november 2017. De fam. Brenk faciliteerde ons door ’s morgens zijn schuur beschikbaar te stellen voor de ontvangst van alle vrijwilligers voor koffie, thee, chocomelk en koek. Hij had daarvoor vooraf met een “stofzuiger” de schuur keurig schoongemaakt en een tafel en stoelen klaar gezet om ons te ontvangen. Wat een heer!
Na uitleg over de werkzaamheden konden we met een kruiwagen vol gereedschap op pad naar het Oostermeintbos. O.a. dankzij het mooie weer is er veel werk verzet op de 4 werklocaties:
- Door het verwijderen van de opslag van jonge abelen bij de picknicktafel kunnen we vanaf de Langstraat weer het mooie insectenhotel en de prachtige abelenlaan met z’n bijna 40 jarige abelen zien staan.
- In de abelenlaan zijn tussen de grote abelen ook de spontaan gegroeide abelen, waarvan sommige na jaren al een behoorlijke lengte hadden bereikt, verwijderd. Bovendien is aan het eind van de abelenlaan, bij het bankje en het informatiepaneel, weer een mooie plek gecreëerd rond een grote abeel met een pracht zicht over de akkers en de Veluwezoom. Deze vrijwilligers konden om 14.00u niet stoppen. Het moest af! Dat werd dus door buffelen tot ongeveer 14.30u. Ik denk dan ook dat Frans, Marijke, Jan en Mark van ochtend wel iets langer hebben uitgeslapen!
- Door de welpen van 2 scoutinggroepen (ondertussen onze vaste jonge medewerkers) is het pad door het bos mooi gemarkeerd met een flinke ril van oud hout en de omgezaagde jonge abelen. Er moest dus veel gesleept en getrokken worden aan takken. Veel vogels, muizen, egels en andere dieren zullen hiervan profiteren door het als schuil- of woonplek te gebruiken, maar ook de bezoekers kunnen nu weer dwars door het bos de poel bereiken. Enkele welpen hebben zich zelfs in het bos over een paar groene kikkers ontfermd en deze naar de poel gebracht. Eén mooie grote groene kikker wilde bij de poel zelfs geen afscheid nemen en bleef minuten lang op de hand van het meisje zitten voordat het in het water sprong.
- Bij de poel werd zwaar werk verricht door een aantal kerels met spierballen. Met spades en sporken (kruising van spade en vork) werd de jonge opslag met wortelkluit en al rond de poel verwijderd. Dit om te voor komen dat ze volgend jaar opnieuw verder uitgroeien. Op de hoger gelegen helling rond de poel werden de al wat grotere twijgen met een zaag verwijderd en werd met de braamzeis vooral de brandnetels gemaaid. Vervolgens is met de braamzeis in het water een rand met riet weggemaaid waardoor we het water en de kikkers in de poel weer kunnen zien. Eén ding lukte deze kerels niet; met een hekkel de wortels van het riet uit de poel verwijderen. Zelfs niet door met 3 man aan de lange steel te trekken! Ook zijn hier door Patricia een paar mooie hazelaar struiken gedund door enkele stammen er tussenuit te zagen die we weer kunnen gebruiken.
En dan onze kok van de dag, Jan Duindam. Hij heeft ’s morgens dicht bij de poel eerst met zijn gereedschap een goede veilige werkplek gemaakt om daar vervolgens een vuur te maken voor de snert. In een grote gietijzeren pan, hangend met een ketting aan een grote driepoot met poten van wel 2m, werd vervolgens de snert klaar gemaakt. De snert smaakte zo goed dat voor enkelen er geen 2e bakje meer inzat. Scouting Valburg bedankt voor het lenen van de ketel met driepoot.
Toen ik rond 14.45u al het gereedschap weer in mijn auto had liggen begon het te regenen. Wat een timing! Ik bedank iedereen voor al het mooie en vele werk dat zaterdag is verricht in het Oostermeintbos.
Werkzaamheden
In 2014 is een logboek bijgehouden over het werk van vrijwilligers in de Oostermeint. Het overzicht geeft een goed beeld wat daar allemaal gebeurt.
Zaterdag 10 augustus, fruitbomencirkel
- Acht mensen aan het werk
- Ruigte binnen fruitbomencirkel voor groot deel gemaaid met bosmaaier van SLG
- Maaisel op hopen buiten de cirkel gegooid
- Pad eromheen open gemaakt
- Klein geboomte (opslag abelen) langs watergang bij de picknicktafel gekapt
Woensdag 20 augustus, fruitbomencirkel
- Negen mensen aan het werk
- Resterende deel van ruigte binnen de bomencirkel gemaaid met maaimachine van SLG
- Verder gewerkt aan verbeteren pad rondom de fruitbomen
Zaterdag 20 september, poel
- Ongeveer 15 mensen aan het werk
- Laatste etappe van de Poelencursus van SLG met uitleg van Michael Witjes over te gebruiken apparaten
- Diverse hekkels en seizen uitgeprobeerd, schakelmes door de begroeiing gejaagd en groot deel van de poel geschoond. Overal langs de oever riet teruggedrongen met hakzeis
- Ondertussen wordt ook veel jong opslag uit de oevers getrokken
Maandag 14 oktober, poel
- Met 9 mensen om en rond de poel gewerkt
- Jong hout gekapt bij toegang naar poel. Beter bereikbaar, vlindergang. Stammetjes liggen er als ril.
- Enkele grotere bomen weggekapt in houtrand aan zuidkant
- Toegang gemaakt naar heuvel, van de uitgegraven grond, aan noordkant poel. Bramen weggetrokken, boompjes gekapt, tegen steile helling aan een pad gegraven om degenen die uit het bospad de poel benaderen idee te geven dat ze langs die kant verder kunnen. Weer veel opslag uitgetrokken.
Maandag 27 oktober, fruitbomencirkel
- Wim en Margreet bekijken met Michael Witjes hoeveel van de bosrand teruggezet wordt om de fruitcirkel minder schaduw te geven en ruimte te maken voor een aan te planten struikenrand ter verhoging van natuurwaarde en voor een mooier terrein.
- Michael geeft aan hoe diep hij het bos gaat kaalkappen. Het verste punt is op ongeveer een boomlengte vanwaar de randen in een boog naar voren lopen.
- De eerste fruitoogst is binnen: Wim gaat een maaltje koken van een stuk of acht kweeperen, of zijn het kweeappels?
- Het deel van het pad dat door Elieke ontdaan is van plantenwortels ligt nog steeds open, de rest, die opengemaaid was, is weer compleet dichtgegroeid met brandnetels.