Cursus patrijzen tellen, deel 2


Wanneer:
13 februari 2021 @ 10:00 – 11:00
2021-02-13T10:00:00+01:00
2021-02-13T11:00:00+01:00

De cursus patrijzen tellen bestaat uit 2 delen, die online worden gehouden en 4 en 13 februari. Na afloop ben je dan patrijzenteller. Iedereen kan meedoen!

Boerenlandvogels hebben het moeilijk. De patrijs is daar een voorbeeld van. Deze prachtige akkervogel zien we steeds minder op de akkers. De Werkgroep Weidevogelbeheer Overbetuwe zet zich samen met boeren in voor de patrijs. In het gebied van Randwijk, Hemmen, Heteren en Valburg zijn kruidenrijke akkerranden en patrijzenstroken aangelegd voor de patrijs. Om te kijken of deze maatregelen werken, zijn in dit gebied extra patrijzentellers nodig. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert daarom op donderdagavond 4 februari en zaterdagmorgen 13 februari een digitale cursus voor vrijwilligers om te leren patrijzen te tellen. Meld je dus snel aan via www.landschapsbeheergelderland.nl/cursus-patrijzentellen

 Werkgroep Weidevogelbeheer Overbetuwe

De patrijzentelling in de gemeente Overbetuwe gebeurt onder de vleugels van de Werkgroep Weidevogelbeheer Overbetuwe. De vrijwilligers van deze werkgroep beschermt boerenlandvogels als kievit, grutto, tureluur, wulp en patrijs in de gemeente Overbetuwe. In samenwerking met de boeren beschermen zij de nesten, voeren tellingen uit en adviseren in de landschapsinrichting om de achteruitgang van weidevogels een halt toe te roepen.

 Online cursus patrijzen tellen
De cursus bestaat normaal uit een theorieavond en een praktijkochtend in het veld. Maar vanwege de coronamaatregelen worden het twee online bijeenkomsten in Zoom. Je leert gestructureerd tellen en de patrijzenstand vastleggen. Met de resultaten kunnen we de patrijs nog beter beschermen. Cursusleider is Frank Majoor van Sovon en Rosina Verweij van SLG. De cursus vindt plaats op donderdag 4 februari 2021 van 20.00 tot 21.30 uur en op zaterdagochtend 13 februari van 10.00 tot 11.00 uur.

 Kan iedereen meedoen?
Ja. Wat we van je vragen is deelname aan de cursus. Daarna doe je drie telrondes in het voorjaar. In het najaar ben je aanwezig bij de evaluatie-avond, waarbij we de resultaten presenteren.

 Wat krijgt je ervoor?
Je helpt de patrijs beschermen door ze te tellen. Je krijgt inzicht in de resultaten en wordt betrokken bij het agrarisch natuurbeheer. Je vogelkennis wordt bijgespijkerd en je kunt andere weidevogels zien. Je wordt gefaciliteerd met hulpmiddelen zoals speakers. Het zorgt voor plezier, door samen met anderen tellingen te doen. En natuurlijk is het gezond. Je loopt of fietst lekker buiten in het veld.